Ενημερωτικά Δελτία

Μπείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μία εξέταση που κάνει ο Μικροβιολόγος πολύ εύκολα. Αντιστοιχεί σε έναν μέσο όρο σακχάρου αίματος το τελευταίο τρίμηνο π.χ. γλυκοζυλιωμένη 7, σημαίνει μέσος όρος σακχάρων 153. Φυσιολογικά σε μη διαβητικούς πρέπει να είναι κάτω από 5,7. Μέχρι 6,4 σε μη διαβητικούς σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εμφανιστεί σύντομα διαβήτης. Πάνω από 6,5 σημαίνει ότι το σάκχαρο σας είναι ιδιαίτερα αυξημένο και πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για να προβείτε σε περαιτέρω εξετάσεις. Αν κάποιος διαβητικός λαμβάνει θεραπεία πρέπει η γλυκοζυλιωμένη να είναι κάτω από 7. Σε ένα μικρό παιδί με παιδικό διαβήτη πρέπει να είναι κοντά στο 6,5,. Σε μία έγκυο με διαβήτη τύπου 1 να είναι κοντά στο 6. Σε έναν ηλικιωμένο με επιπλοκές (π.χ. έμφραγμα) η γλυκοζυλιωμένη μπορεί να είναι και πιο ψηλά π.χ. 7,5 διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα κάνει υπογλυκαιμία. Γενικά στον διαβητικό ασθενή τα όρια της γλυκοζυλιωμένης εξαρτώνται από την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού. Στόχος είναι τα σάκχαρα του ασθενούς να είναι αξιοπρεπή και να παίρνει τα αναγκαία φάρμακα, όχι δηλαδή η με οποιονδήποτε τρόπο μείωση της γλυκοζυλιωμένης. Μην ξεχνάτε ότι η συστηματική αυτομέτρηση σακχάρου στο σπίτι είναι αναγκαία. Η καλή γλυκοζυλιωμένη πρέπει να συνδυάζεται με καλά σάκχαρα. Αυτό δεν συμβαίνει όταν: 1ον. Υπάρχει αναιμία, 2ον. Η συσκευή είναι παλιά και οι μετρήσεις του σακχάρου αναξιόπιστες, 3ον. Υψηλές τιμές σακχάρου μαζί με υπογλυκαιμίες που καταλήγουν σε «φυσιολογική» γλυκοζυλιωμένη.

Με την παρακάτω μηχανή μπορείτε να βρείτε ποιός είναι ο μέσος όρος των σακχάρων σας, γράφοντας στο παραθυράκι την τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Για οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να με ρωτήσετε.
Μέσος όρος σακχάρου κατά το τελευταίο τρίμηνο: