Ενημερωτικά Δελτία

Μπείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη

Όπως αναφέρω στο κεφάλαιο «διαβητικό πόδι» οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό του ποδιού τους. Σήμερα όμως η επιπλοκή αυτή λαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις καθώς διεθνώς κάθε 30 δευτερόλεπτα γίνεται ένας ακρωτηριασμός ποδιού λόγω του διαβήτη. Οι διαβητικοί διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο τους πόδια σε σχέση με τους μη διαβητικούς.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σήμερα στον κόσμο αφορά ανθρώπους με διαβήτη. Το 85% των ακρωτηριασμών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν αντιμετωπίζονταν το έλκος που παρουσιάζεται αρχικά σε ένα διαβητικό πόδι με νευροπάθεια. Υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα.

Όπως αναφέρω εκτενέστερα σε αντίστοιχο άρθρο της ιστοσελίδας μου, το έλκος οφείλεται στη νευροπάθεια και στην αρτηριοπάθεια. Υπολογίζεται ότι 300.000 διαβητικοί στην Ελλάδα έχουν νευροπάθεια και 100.000 έχουν αρτηριοπάθεια. Οι δύο αυτές παθολογικές καταστάσεις καθιστούν το πόδι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τραυματισμούς που δεν γίνονται αντιληπτοί γιατί ο διαβητικός με νευροπάθεια δεν νιώθει πόνο. Έτσι η βλάβη εξελίσσεται και καταλήγει στην τραγωδία του ακρωτηριασμού. Ωστόσο με την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί κατά πολύ.

Θα πρέπει να γίνετε μέλος για να εισάγετε το δικό σας σχόλιο.
Γίνετε μέλος κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ