Ενημερωτικά Δελτία

Μπείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη

Στα πλαίσια του 3ου Πανελληνίου συνεδρίου για το διαβητικό πόδι δόθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία αναφέρθηκε ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας διαβητικός υφίσταται ακρωτηριασμό του ποδιού του. Ο σακχαρώδης διαβήτης λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η νόσος  δρα χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα.

Περισσότερα...

Όπως αναφέρω στο κεφάλαιο «διαβητικό πόδι» οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό του ποδιού τους. Σήμερα όμως η επιπλοκή αυτή λαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις καθώς διεθνώς κάθε 30 δευτερόλεπτα γίνεται ένας ακρωτηριασμός ποδιού λόγω του διαβήτη. Οι διαβητικοί διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο τους πόδια σε σχέση με τους μη διαβητικούς.

Περισσότερα...

Το πόδι του διαβητικού με αγγειοπάθεια και νευροπάθεια είναι ένα ταλαιπωρημένο πόδι που ασφυκτιά μέσα σε στενά και κακής ποιότητας υποδήματα. Αυτό το πόδι αν δεν αντιμετωπισθεί νωρίς με ειδικά προϊόντα και δεν προφυλαχθεί από τραυματισμούς ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ. Το πόδι του αρρύθμιστου διαβητικού που παρουσιάζει νευροπάθεια έχει μειωμένη αισθητικότητα, η αίσθηση δηλαδή του πόνου είναι μειωμένη ή καταργημένη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αισθάνεται δυσφορία από ένα στενό παπούτσι και αν δεν είναι ενήμερος δεν δίνει σημασία σε ορατές βλάβες όπως οι κοκκινίλες, οι μικροτραυματισμοί στα δάκτυλα και οι κάλοι. Σε έναν μη διαβητικό ή σε έναν διαβητικό με πρόσφατη έναρξη διαβήτη ο κάλος (υπερκεράτωση, τύλος) προκαλεί έντονο πόνο και δυσφορία.

Περισσότερα...

Παγκοσμίως ο διαβήτης ευθύνεται για περισσότερο από το 50% των ακρωτηριασμών θέτοντας σε τεράστια σωματική, ψυχική και οικονομική δοκιμασία τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Στη Διακήρυξη του Αγίου Βικεντίου δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη των ακρωτηριασμών των ποδιών, μιας σοβαρής επιπλοκής των διαβητικών ασθενών. Το 1995 στη Διακήρυξη της Ακρόπολης στην Αθήνα ετέθη ο στόχος να μειωθούν στο μισό οι σχετιζόμενοι με το διαβήτη ακρωτηριασμοί. Στόχος της ομάδος  λειτουργών υγείας ευαισθητοποιημένους στις επιπλοκές του διαβήτη είναι να ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΟΝΤΑΙ. Για το σκοπό αυτό παραθέτουμε οδηγίες σχετικά με την περιποίηση των ποδιών των διαβητικών ασθενών. (εικόνα 1)

Περισσότερα...