Ενημερωτικά Δελτία

Μπείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου αίματος. Χαρακτηρίζεται «ύπουλη» νόσος γιατί δεν έχει συμπτώματα. Όμως, η χρόνια υπεργλυκαιμία οδηγεί μετά από μερικά χρόνια σε βαρύτατες επιπλοκές. Σήμερα πάσχουν από διαβήτη 366 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενώ κάθε επτά δευτερόλεπτα ένας διαβητικός χάνει τη ζωή του από τις επιπλοκές του διαβήτη. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων διαβήτη ανάγκασε τον ΟΗΕ να συγκαλέσει τον Σεπτέμβρη έκτακτη σύσκεψη για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι διαβήτη, ο τύπος 1 και 2. Ο τύπος 1 εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και λέγεται νεανικός διαβήτης. Το 5% των διαβητικών είναι τύπου 1. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση του. Στον παιδικό διαβήτη το σάκχαρο ρυθμίζεται μόνο με τη χορήγηση ινσουλίνης 4-5 φορές ημερησίως. Ο τύπος 2 αφορά το 95% των διαβητικών. Οφείλεται στην υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από διατροφή πλούσια σε λιπαρά και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Το 60% των κρουσμάτων διαβήτη θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί αν τρώγαμε λιγότερο και περπατάγαμε περισσότερο. Σημειώνεται ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 40 %. Είναι γεγονός ότι ο διαβήτης στην εποχή μας οφείλεται στην ακινησία, την κακοφαγία και την πολυφαγία. Στη χώρα μας πάσχουν από διαβήτη ένας στους δέκα Έλληνες. Όμως οι μισοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυξημένο σάκχαρο γιατί δεν πήγαν να κάνουν μια απλή εξέταση αίματος. Το αποτέλεσμα είναι ο διαβητικός μετά από μερικά χρόνια με αρρύθμιστο σάκχαρο, να παθαίνει  έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης ο αρρύθμιστος διαβήτης είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης, η πρώτη αιτία που οδηγεί σε ακρωτηριασμό των ποδιών και η πρώτη αιτία που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και αιμοκάθαρση. Και όλα αυτά τα προβλήματα θα είχαν προληφθεί αν προσέχαμε τη διατροφή μας, διατηρούσαμε φυσιολογικό σωματικό βάρος και αν προσέχαμε το σάκχαρο μας. Επίσης στην Ελλάδα γίνονται κάθε χρόνο 3500 ακρωτηριασμοί ποδιών λόγω βλαβών στα νεύρα και στις αρτηρίες από το σάκχαρο. Οι 3.000 από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί αν γίνονταν έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των αρχικών ήπιων βλαβών που οφείλονται στο σάκχαρο (περισσότερα στο www.emedip.gr).

Το χειρότερο είναι ότι τα κρούσματα του διαβήτη τύπου 2 καταγράφονται πλέον και στα Ελληνόπουλα τα οποία καταστρέφουν την υγεία τους λόγω της παχυσαρκίας. Τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λίπος και αλάτι, δεν αθλούνται και ξοδεύουν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και το κομπιούτερ. Είναι ανάγκη οι γονείς και η κοινωνία να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.
Είναι αναγκαίο λοιπόν όλοι μας να ελέγχουμε το σάκχαρο, την πίεση, την χοληστερίνη και να αποφεύγουμε το κάπνισμα για να έχουμε μια γερή καρδιά.
Ο διαβητικός πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά και σχολαστικά από τον οικογενειακό του γιατρό και να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του. Επίσης να εκπαιδεύεται από τον γιατρό του για να μάθει να διατηρεί τα πόδια του σε καλή κατάσταση. Να εξετάζετε από Καρδιολόγο και Οφθαλμίατρο. Αν συνυπάρχει επώδυνη διαβητική νευροπάθεια χρειάζεται και τη φροντίδα του Νευρολόγου.
Η διατροφή του διαβητικού ακολουθεί τους κανόνες της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής. Όλες οι υγιεινές τροφές πρέπει να καταναλώνονται (φρούτα, λαχανικά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, ψάρι, κοτόπουλο, λίγο κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά). Είναι γεγονός ότι η δίαιτα του διαβητικού είναι η υγιεινή διατροφή του μη διαβητικού. Για να προλάβουμε αλλά και να αντιμετωπίσουμε το διαβήτη πρέπει να τρώμε απ’ όλες τις υγιεινές τροφές με μέτρο και  να περπατάμε καθημερινά.
Τα φάρμακα που διαθέτουμε σήμερα για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι πολλά και ασφαλή. Συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν καλό επίπεδο γλυκαιμικής ρύθμισης, να μην προκαλούν υπογλυκαιμίες και να μην επιδεινώνουν τυχόν άλλα προβλήματα που μπορεί να έχει ο διαβητικός (καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια). Τα φάρμακα για τον διαβήτη είναι χάπια και ενέσιμα.
Τα ενέσιμα είναι η ινσουλίνη και τα ανάλογα GLP-1. Όλα τα φάρμακα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο κάθε ασθενής μετράει το σάκχαρο του στο σπίτι και όταν χρειάζεται, ο γιατρός τροποποιεί τη θεραπεία.
Πρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία να διευκολύνουν τους διαβητικούς γιατί το βάρος των ταινιών μέτρησης είναι δυσβάσταχτο. Έχει αποδειχθεί ότι η πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη μειώνει το κόστος για τα ταμεία. Αντίθετα η αντιμετώπιση των επιπλοκών είναι πολύ ακριβή.
Το μέλλον στην αντιμετώπιση του διαβήτη προμηνύεται λαμπρό. Όμως η απώλεια βάρους είναι το καλύτερο φάρμακο για τον διαβήτη. Καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου και μειώνει την ανάγκη για μεγάλες δόσεις φαρμάκων. Αντίθετα η αύξηση του βάρους επιδεινώνει τα σάκχαρα και αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.


Από:  Κωνσταντίνο Γ. Καλατζή
Ειδικός Παθολόγος
Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας.

Σχόλια 

 
0 #1 Lucie 28-07-2015 08:50
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων ανεξάρτητα και από
το γονιδιακό μας υπόβαθρο.

Here is my web page υγιεινός τρόπος ζωής (www.healthraport.gr: http://www.healthraport.gr/)
 

Θα πρέπει να γίνετε μέλος για να εισάγετε το δικό σας σχόλιο.
Γίνετε μέλος κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ