Ενημερωτικά Δελτία

Μπείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μελετών για τα σύγχρονα αντιδιαβητικά φάρμακα όπως οι αναστολείς DPP-4 και οι ινκρετινικές ορμόνες GLP-1. Οι αναστολείς είναι στη μορφή χαπιών ενώ οι ορμόνες, ενέσιμα φάρμακα (όχι ινσουλίνη). Τα φάρμακα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλούν υπογλυκαιμίες και δεν αυξάνουν το σωματικό βάρος, αντίθετα μπορεί να το μειώσουν, γεγονός πολύ σημαντικό για τον διαβητικό ασθενή.

Μελέτη με  τη βιλνταγλιπτίνη (αναστολέας DPP-4) έδειξε ότι το φάρμακο στην τρίτη και τέταρτη ηλικία είχε την ίδια αποτελεσματικότητα με τις μικρότερες ηλικίες ασθενών χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει παρενέργειες. Τα αποτελέσματα της βιλνταγλυπτίνης ήταν εξαιρετικά σε ασθενείς με μέτρια και σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Φαίνεται ότι η συγχορήγηση GLP-1 αγωνιστών με ινσουλίνη βελτιώνει τη γλυκαιμική ρύθμιση.  
Ανακοινώθηκε ακόμη ότι το μακράς δράσης GLP-1 εξενατίδη (ένεση άπαξ εβδομαδιαίως) έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα (δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη).


Ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει βασική ινσουλίνη που η δράση της θα διαρκεί 2-3 ημέρες και όχι 24 ώρες, όπως αυτές που ήδη κυκλοφορούν.
Προχωράει η έρευνα πάνω στο τεχνητό πάγκρεας και τις αντλίες ινσουλίνης (αφορούν τον τύπο 1 διαβήτη).
Επισημαίνουμε ότι ο προσωπικός γιατρός του κάθε διαβητικού επιλέγει την κατάλληλη θεραπεία με βάση της ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου. Η αντιδιαβητική αγωγή είναι αυστηρά εξατομικευμένη. Είναι γεγονός όμως ότι το μέλλον της αντιδιαβητικής αγωγής είναι ελπιδοφόρο.

Παρ’ όλα αυτά η υγιεινή διατροφή και η καθημερινή σωματική δραστηριότητα παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά και… φτηνά φάρμακα.

Θα πρέπει να γίνετε μέλος για να εισάγετε το δικό σας σχόλιο.
Γίνετε μέλος κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ