Ενημερωτικά Δελτία

Μπείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διαβήτη ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου για τον Διαβήτη κ. Ράπτης μαζί με τον Αντιπρόεδρο κ. Κατσιλάμπρο έδωσαν συνέντευξη τύπου. Περιέγραψαν τον Διαβήτη ως τη σύγχρονη «μάστιγα». Σημειώνουν ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη θα ξεπεράσει τα 435 εκατομμύρια. Στη χώρα μας από διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 έχουν προσβληθεί 1.200.00 Έλληνες, περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού. Ο τύπος 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Όμως τονίζουν ότι περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40%.


Επίσης αναφέρθηκαν στα τρόφιμα που πωλούνται ως «κατάλληλα για διαβητικούς». Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα τρόφιμα αυτά βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου αίματος. Αντίθετα πολλά από αυτά περιέχουν περισσότερο λίπος και θερμίδες και διαιωνίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Για το λόγο αυτό από το 2012 σε πολλά κράτη της Ευρώπης θα σταματήσει η κυκλοφορία τους.
Όσο αφορά τη χρήση των ειδικών υποδημάτων για τους διαβητικούς ακόμη δεν έχει βγει η απόφαση του ΙΚΑ που αφορά την κάλυψη αγοράς τους παρά το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί για το θέμα. Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως τα υποδήματα μπορούν να μειώσουν τους ακρωτηριασμούς κατά 50-80%. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το 80% των διαβητικών που ακρωτηριάζονται είναι καπνιστές.
Επίσης, ο ΟΠΑΔ καθυστερεί την αποζημίωση για τις ταινίες μέτρησης που πληρώνουν οι ίδιοι οι διαβητικοί.
Τέλος έγινε λόγος για τις σύγχρονες ινσουλίνες οι οποίες λόγω υψηλού κόστους δεν υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία δημόσια ή ιδιωτικά.

Θα πρέπει να γίνετε μέλος για να εισάγετε το δικό σας σχόλιο.
Γίνετε μέλος κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ