Ενημερωτικά Δελτία

Μπείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη

Ιστορία της Ιατρικής

Η ιπποκρατική ιατρική εδώ και 2.500 χρόνια αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ιατρικής επιστήμης. Η ιπποκρατική μεθοδολογία, η προσεκτική κλινική παρατήρηση και η ιατρική δεοντολογία αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για τη Ρωμαϊκή, την Αραβική, τη Βυζαντινή και τη Δυτική ιατρική. Η διεθνής ιατρική κοινότητα με ευλάβεια ανατρέχει στα κείμενα που της κληροδότησαν οι έλληνες πρόγονοι μας. (εικόνα 1)

Στα προϊστορικά χρόνια αποδίδονταν στην αρρώστια θεϊκή ή δαιμονική προέλευση γι αυτό και σ’ εκείνες τις πρωτόγονες κοινωνίες καλούνταν οι μάγοι  να εξευμενίσουν τους θεούς προκειμένου να επιτευχθεί η ίαση. Οι πρώτες ιστορικές μαρτυρίες για την άσκηση της ιατρικής στον ελληνικό χώρο προέρχονται από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Περισσότερα...

Το 1962 σε έναν τάφο ευγενών στο Λούξορ της Αιγύπτου ανακαλύπτεται η πρώτη αναφορά στο διαβήτη που χρονολογείται το 1550 π.Χ.
Ο ξακουστός γιατρός Αρεταίος ο Καπαδόκης (120-200 π. Χ.) , η τρίτη μεγαλύτερη ιατρική προσωπικότητα της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, έδωσε την ονομασία «διαβήτης» από το ρήμα «διαβαίνω» εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε (πέρναγε) αναλλοίωτο στα ούρα. Πριν την ονομασία αυτή λέγονταν «δίψακο» από το όνομα φιδιού που όταν δαγκώνει προκαλεί ακατάσχετη δίψα και πίστευαν ότι ήταν και το αίτιο της νόσου.
Ταυτόχρονα στην Κίνα ο διαβήτης ήταν γνωστός ως η νόσος της δίψας ενώ στην Ινδία ως  «νόσος με μελώδη ούρα». Ο άραβας γιατρός Auicenna ( Αβικένα 980-1037 μ.Χ.) περιέγραψε πρώτος τη διαβητική γάγγραινα στο πόδι.   (εικόνα 1)

Περισσότερα...

«Λέγει ο Γέρων Ιπποκράτης, ότι ο ιατρός όταν εμβαίνη εις την οικίαν του αρρώστου να μην επιβουλεύηται αυτόν μήτε εις την τιμήν του, μήτε εις την ζωήν του, μήτε εις την περιουσία του, αλλά να εμβαίνη ως πνευματικός πατήρ και αγαθοποιός αδελφός, δια να βεβαιώση εις τον δυστυχή πάσχοντα την υγεία του, και να τον παρηγορήση, όσον δύναται, δια την ασθένειά του.»

Ο Ιπποκράτης ήταν απόγονος του Ηρακλή και του Ασκληπιού. Προέρχονταν δηλαδή από ένα θεοποιημένο γιατρό και έναν ημίθεο, ήταν και «Ασκληπιάδης» και «Ηρακλείδης». Γεννήθηκε στην Κω το 460 π.Χ. στον Χρυσό αιώνα του Περικλή, του Πλάτωνα, του Φειδία, του Πραξιτέλη, του Δημόκριτου, του Αριστοφάνη, του Θουκυδίδη και των μεγάλων τραγικών ποιητών Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη.

Περισσότερα...