Ενημερωτικά Δελτία

Μπείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη

Θα ήθελα παρακαλώ να μου πείτε τις φυσιολογικές τιμές για την 3ωρη καμπυλη σακχαρου με 100 γρ γλυκοζης

Η καμπύλη σακχάρου με 100gr γλυκόζης χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του διαβήτη της κύησης. Τα φυσιολογικά όρια σε μία έγκυο είναι τα εξής:

Σάκχαρο νηστείας: μέχρι 95  mg/dl

Tην 1η ώρα: μέχρι 180 mg/dl

Την 2η ώρα: μέχρι 155 mg/dl

Την 3η ώρα: μέχρι 140 mg/dl

Αν από τα τέσσερα παραπάνω νούμερα, τα ΔΥΟ είναι πάνω από τα όρια τότε υπάρχει διαβήτης κυήσεως.

 

Το παιδί μου παρουσιάζει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, είναι κορίτσι και ανησυχώ πολύ.

Τα παιδιά που παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη αρχίζουν να ρυθμίζουν το σάκχαρο τους με ινσουλίνη και όχι με δισκία. Καθημερινά κάνουν 4-5 ενέσεις ινσουλίνης και 4-6 μετρήσεις σακχάρου. Είναι αναγκαίο οι γονείς να επιδεικνύουν ψυχραιμία και κατανόηση. Όσο το παιδί είναι μικρό αναλαμβάνουν εκείνη την χορήγηση της αναγκαίας ινσουλίνης. Στην εφηβεία τα παιδιά ανεξαρτητοποιούνται και τις περισσότερες φορές είναι ιδιαιτέρως υπεύθυνα και τα καταφέρνουν άριστα. Ολυμπιονίκες και επαγγελματίες αθλητές κάνουν ινσουλίνη. Τα διαβητικά παιδιά είναι ικανότατα και συμμετέχουν με τους φίλους τους σε όλες τις δραστηριότητες. Αναγκαία είναι: η υπομονή ιδίως στην αρχή που θα μαθαίνετε την ινσουλίνη, η ανεκτικότητα σε κάποια ξεσπάσματα της εφηβείας, η παρακολούθηση από «απόσταση ασφαλείας» για να μην νιώθει καταπίεση. Μια και πρόκειται για κορίτσι να έχετε υπ’ όψην ότι είναι αναγκαίος ο οικογενειακός προγραμματισμός και η απόφαση για τεκνοποίηση να είναι συνειδητή επιλογή γιατί προϋποθέτει την καλή γλυκαιμική ρύθμιση.

 

Όταν μετράω το σάκχαρο μου στο σπίτι έχω υψηλά σάκχαρα 180-200 όμως η γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι χαμηλή στο 6,4. Γιατί?

Η γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη μας δείχνει τον μέσο όρο σακχάρων των τελευταίων 2-3 μηνών πχ τιμή 7 αντιστοιχεί σε μέσο όρο σακχάρων 153. Τιμή 8 σε μέσο όρο σακχάρων 183. Για να έχετε χαμηλό μέσο όρο (6,4) σημαίνει ότι κάνετε συχνά υπογλυκαιμίες, το σάκχαρο σας πέφτει δηλαδή σε τιμές μικρότερες του 70. Αν δεν έχετε διαπιστώσει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν αισθάνεστε την υπογλυκαιμία και γι αυτό εκείνη τη στιγμή δεν μετράτε το σάκχαρο οπότε η υπογλυκαιμία ξεφεύγει της προσοχής σας. Συνήθως οι β-αναστολείς (καρδιολογικά φάρμακα) καλύπτουν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας καθώς και  η πολυετής διάρκεια του διαβήτη. Οπωσδήποτε θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας την αλλαγή της θεραπείας σας.

 

Οι γονείς μου δεν είχαν διαβήτη. Κινδυνεύω;

Αν έχετε έστω και μικρή συσσώρευση λίπους στην κοιλιά (τη γνωστή «κοιλίτσα») ΝΑΙ κινδυνεύετε.

 

Ο φίλος μου λίγους μήνες μετά την έναρξη της ινσουλίνης έχασε το πόδι του. Εγώ την άρχισα πρόσφατα. Κινδυνεύω;

Για τον ακρωτηριασμό του ποδιού ΔΕΝ φταίει η ινσουλίνη αλλά το γεγονός ότι ο φίλος σας είχε για χρόνια αρρύθμιστο διαβήτη. Τα νεύρα και οι αρτηρίες του ποδιού ήταν κατεστραμμένα και κινδύνευε η ζωή του από γάγγραινα ή από βαθιές πληγές στα πόδια, γι’ αυτό και υπέστη ακρωτηριασμό που επίσης είναι συχνή επιπλοκή. Ινσουλίνη ξεκίνησε είτε γιατί είχε νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια είτε γιατί αποφάσισε έστω και τώρα να ρυθμίσει το σάκχαρο του.

 

Ο γείτονας μου έπαιρνε φάρμακα για διαβήτη αλλά έχασε την όραση του. Μήπως κινδυνεύω και εγώ;

Η απώλεια της όρασης λόγω του διαβήτη είναι συχνή επιπλοκή. Ο φίλος σας για χρόνια είχε αρρύθμιστο σάκχαρο. Πρέπει να διατηρείτε φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου και μία φορά τουλάχιστον το χρόνο να επισκέπτεστε Οφθαλμίατρο για βυθοσκόπηση.

 

Λέτε η ινσουλίνη ρυθμίζει. Εγώ όμως έχω φίλο που κάνει ινσουλίνη δύο φορές τη μέρα και τα σάκχαρα του είναι πολύ υψηλά και κάνει συχνά υπογλυκαιμίες. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Καταρχάς νομίζω ότι ο φίλος σας δεν επισκέπτεται  τον γιατρό του. Δεν εφαρμόζει 3-4 βασικούς κανόνες στη χρήση της ινσουλίνης:
-    Αν το φαγητό μας δεν περιέχει υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικό, πατάτα, όσπρια) τότε κάνουμε λιγότερες μονάδες ινσουλίνης (υπερταχεία ή μείγμα).
-    Αν πρόκειται να μείνουμε πολλές ώρες νηστικοί κάνουμε λιγότερες μονάδες ινσουλίνης.
-    Αν το σάκχαρο μας πριν την ινσουλίνη είναι πολύ αυξημένο μην κάνετε πολλές μονάδες επιπλέον εκτός αν έχετε τύπου 1 διαβήτη. Στη χρήση της ινσουλίνης δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί και επιθετικοί. Καλύτερα να μην κάνετε επιπλέον μονάδες. Ούτως ή άλλως δεν ωφελείστε με την απότομη πτώση του σακχάρου, αντίθετα αυξάνεται ο κίνδυνος για υπογλυκαιμίες. Ωφελείστε όταν διατηρείτε μόνιμα τα επίπεδα σακχάρου σε καλά επίπεδα. Καταγράψτε τα υψηλά νούμερα και αν επαναληφθούν 2-3 φορές συζητείστε με το γιατρό σας.
-    Μείγμα ινσουλίνης ή βασική ινσουλίνη μαζί με ινσουλινοεκκριτικά φάρμακα πρέπει να συνοδεύονται από ενδιάμεσα γευματίδια (1 φρούτο ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης).

 

Έχω ακούσει από φίλους πως η χρήση της ινσουλίνης προκαλεί αύξηση κιλών και πως ανοίγει την όρεξη. Όντως ισχύει κάτι τέτοιο; Αν ισχύει τι πρέπει να κάνουμε;

Για τρεις λόγους κάποιος διαβητικός που αρχίζει ινσουλίνη παρουσιάζει αύξηση του βάρους του:

1. Ο αρρύθμιστος διαβήτης προκαλεί απώλεια βάρους λόγω διάσπασης λίπους και πρωτεϊνών. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον οργανισμό και προκαλεί αδυναμία και εύκολη κόπωση. Με την έναρξη της ινσουλίνης ο μεταβολισμός βελτιώνεται θεαματικά, το βάρος αυξάνεται (ευτυχώς) και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα ο ασθενής νοιώθει καλύτερα.

2. Όταν δεν γίνεται σωστή χρήση της ινσουλίνης και ο ασθενής εμφανίζει συχνά υπογλυκαιμίες τότε για να τις αντιμετωπίσει καταφεύγει συχνά στην κατανάλωση γλυκών. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε αύξηση του βάρους.

3. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που βοηθάει τον οργανισμό να αποθηκεύσει ενέργεια. Όταν κάποιος καταναλώνει πολύ φαγητό ΚΑΙ  κάνει καθιστική ζωή δυστυχώς αυξάνεται το βάρος αλλά, δεν είναι ένοχη η ινσουλίνη . Αντίθετα όταν λαμβάνει ινσουλίνη στη σωστή δόση, προσέχει τη διατροφή του και ασκείται στοιχειωδώς, το βάρος του δεν αυξάνεται.

ΣΙΓΟΥΡΑ, αυξάνεται το βάρος με την χρήση κάποιων χαπιών (Actos, solosa, starlix) ενώ με άλλα μειώνεται. Το τι θα χορηγήσουμε τελικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

 

Εγώ παίρνω ένα χάπι το βράδυ και έχω καλό σάκχαρο. Όμως ο φίλος μου παίρνει 3 χάπια και έχει ψηλό σάκχαρο. Γιατί;

Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και για αυτό η αντιμετώπιση του διαβήτη είναι εξατομικευμένη.
Ο φίλος σας  είτε έχει περισσότερα χρόνια διαβήτη, είτε ζυγίζει περισσότερο από εσάς, είτε δεν προσέχει τη διατροφή του και δεν περπατάει. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει τότε η θεραπεία με χάπια δεν ωφελεί πλέον και είναι αναγκαία η έναρξη ινσουλίνης. Έτσι θα ρυθμιστεί οπωσδήποτε και θα νοιώσει πιο δυνατός.

 

Εγώ έχω λίγο αυξημένο το σάκχαρο μου, στα 110-115. Τι να κάνω;

Σάκχαρο νηστείας μεγαλύτερο από 100 που μετράμε μετά από εξέταση αίματος στον Μικροβιολόγο, είναι αυξημένο. Πρέπει να κάνουμε καμπύλη σακχάρου και να μετρήσουμε γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαρίνη. Αν αυτές οι δύο εξετάσεις είναι αρνητικές για διαβήτη τότε πρέπει οπωσδήποτε να χάσουμε βάρος και να ξαναελεγχθούμε σε 1 χρόνο.

 

Εγώ γιατρέ έχω καλά σάκχαρα πριν το φαγητό όμως η γλυκοζηλιωμένη είναι υψηλή, γιατί?

Εσείς έχετε υψηλές τιμές σακχάρων 2 ώρες μετά το φαγητό. Το όριο στις 2 ώρες είναι 140, εσείς όμως έχετε υψηλότερα σάκχαρα.

 

Γιατρέ, χρησιμοποιώ την πένα της ινσουλίνης αλλά δεν βγαίνει η ινσουλίνη. Γιατί;

Αυτό γίνεται γιατί χρησιμοποιείται τη βελόνα της ινσουλίνης περισσότερο από μία φορά. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές, μαλακές και ευαίσθητες για να είναι εντελώς ανώδυνες. Μετά από μία χρήση μπορούν εύκολα να λυγίσουν οπότε δεν μπορεί η ινσουλίνη να περάσει μέσα από αυτές.

 

Γιατρέ μου, εγώ παίρνω δύο φάρμακα για το σάκχαρο, τρώω μόνο βραστά χόρτα και κολοκυθάκια χωρίς ψωμί και έχω σάκχαρο 300. Γιατί;

Ο Διαβήτης είναι νόσος που με την πάροδο των ετών εξελίσσεται. Μπορεί να έρθει καιρός που να ξυπνάτε νηστικοί το πρωί και να έχετε πολύ υψηλό σάκχαρο, παρά τα χάπια που παίρνετε. Αυτό γίνεται γιατί ο οργανισμός φυσιολογικά παράγει γλυκόζη και χωρίς φαγητό αλλά δεν μπορεί πλέον να φτιάξει αρκετή ινσουλίνη για να την βάλει μέσα στα κύτταρα. Τότε πρέπει να αλλάξει η φαρμακευτική αγωγή. Δηλαδή είτε να προστεθούν επιπλέον χάπια είτε να γίνει έναρξη ινσουλίνης. Η τελευταία λύση είναι η πιο αποδοτική και η πιο ασφαλής στην περίπτωση σας.

 

Γιατί κάνω συχνά υπογλυκαιμίες;

Καταρχάς συμπτώματα υπογλυκαιμίας (ζάλη, αδυναμία, θολή όραση, εφίδρωση) νοιώθουν και μη διαβητικά άτομα όταν είναι για πολλές ώρες νηστικά και κουράζονται. Οι διαβητικοί έχουν υπογλυκαιμία όταν:
-    Παραλείψουν να φάνε πρωινό ή ενδιαμέσο γευματίδιο (φρούτο).
-    Κάνουν κάποια κουραστική δουλειά χωρίς διάλειμμα για κολατσιό.
-    καταναλώσουν αλκοόλ χωρίς να φάνε φαγητό.
-    Λάβουν υψηλότερες δόσεις αντιδιαβητικών φαρμάκων (σπάνια).
-    Δεν έχουν επισκεφτεί το γιατρό τους για πολύ καιρό.

 

Άκουσα στη τηλεόραση ότι βγήκε ένα καινούριο χάπι που κάνει καλά το διαβήτη. Γιατί δεν μου το δίνει ο γιατρός μου;

Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στα φάρμακα για την ρύθμιση του διαβήτη. Όλα όμως έχουν προτερήματα και μειονεκτήματα. Το καθένα βοηθάει από λίγο και με διαφορετικό τρόπο στη ρύθμιση του διαβήτη. Το φάρμακο που είναι κατάλληλο και αποδοτικό για κάποιον ασθενή είναι ακατάλληλο ή ανεπαρκές για άλλον. Ο γιατρός μετά από συζήτηση με τον ασθενή θα χορηγήσει το φάρμακο που ενδείκνυται. Πάντως το καλύτερο φάρμακο παραμένει η απώλεια βάρους μέσω της άσκησης και της υγιεινής Μεσογειακής διατροφής.

 

Αφού νιώθω καλά, γιατί να μετράω το σάκχαρο και να πηγαίνω στο γιατρό;

Ο διαβήτης είναι ύπουλη νόσος. Τα πρώτα χρόνια νοιώθουμε καλά όμως, αν παραμένουμε με σάκχαρο αίματος μεγαλύτερο από 126 τα αγγεία μας καταστρέφονται και εμφανίζονται οι επιπλοκές του διαβήτη. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να προλάβουμε τις επιπλοκές. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να παρακολουθούμε το σάκχαρο μας στο σπίτι και να επισκεπτόμαστε τακτικά τον γιατρό μας.

 

end faq