Λέτε η ινσουλίνη ρυθμίζει. Εγώ όμως έχω φίλο που κάνει ινσουλίνη δύο φορές τη μέρα και τα σάκχαρα του είναι πολύ υψηλά και κάνει συχνά υπογλυκαιμίες. Τι έχετε να πείτε για αυτό;



Καταρχάς νομίζω ότι ο φίλος σας δεν επισκέπτεται τον γιατρό του. Δεν εφαρμόζει 3-4 βασικούς κανόνες στη χρήση της ινσουλίνης:
- Αν το φαγητό μας δεν περιέχει υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικό, πατάτα, όσπρια) τότε κάνουμε λιγότερες μονάδες ινσουλίνης (υπερταχεία ή μείγμα).
- Αν πρόκειται να μείνουμε πολλές ώρες νηστικοί κάνουμε λιγότερες μονάδες ινσουλίνης.
- Αν το σάκχαρο μας πριν την ινσουλίνη είναι πολύ αυξημένο μην κάνετε πολλές μονάδες επιπλέον εκτός αν έχετε τύπου 1 διαβήτη. Στη χρήση της ινσουλίνης δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί και επιθετικοί. Καλύτερα να μην κάνετε επιπλέον μονάδες. Ούτως ή άλλως δεν ωφελείστε με την απότομη πτώση του σακχάρου, αντίθετα αυξάνεται ο κίνδυνος για υπογλυκαιμίες. Ωφελείστε όταν διατηρείτε μόνιμα τα επίπεδα σακχάρου σε καλά επίπεδα. Καταγράψτε τα υψηλά νούμερα και αν επαναληφθούν 2-3 φορές συζητείστε με το γιατρό σας.
- Μείγμα ινσουλίνης ή βασική ινσουλίνη μαζί με ινσουλινοεκκριτικά φάρμακα πρέπει να συνοδεύονται από ενδιάμεσα γευματίδια (1 φρούτο ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης).
- Αν το φαγητό μας δεν περιέχει υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικό, πατάτα, όσπρια) τότε κάνουμε λιγότερες μονάδες ινσουλίνης (υπερταχεία ή μείγμα).
- Αν πρόκειται να μείνουμε πολλές ώρες νηστικοί κάνουμε λιγότερες μονάδες ινσουλίνης.
- Αν το σάκχαρο μας πριν την ινσουλίνη είναι πολύ αυξημένο μην κάνετε πολλές μονάδες επιπλέον εκτός αν έχετε τύπου 1 διαβήτη. Στη χρήση της ινσουλίνης δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί και επιθετικοί. Καλύτερα να μην κάνετε επιπλέον μονάδες. Ούτως ή άλλως δεν ωφελείστε με την απότομη πτώση του σακχάρου, αντίθετα αυξάνεται ο κίνδυνος για υπογλυκαιμίες. Ωφελείστε όταν διατηρείτε μόνιμα τα επίπεδα σακχάρου σε καλά επίπεδα. Καταγράψτε τα υψηλά νούμερα και αν επαναληφθούν 2-3 φορές συζητείστε με το γιατρό σας.
- Μείγμα ινσουλίνης ή βασική ινσουλίνη μαζί με ινσουλινοεκκριτικά φάρμακα πρέπει να συνοδεύονται από ενδιάμεσα γευματίδια (1 φρούτο ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης).